دیکتاتور ِ بد، دیکتاتور ِ بدتر، دیکتاتور ِ معمولی
توسط کمانگیر در روز ۳۰ شهریور ۱۳۹۰شهریور ۳۰
عمارت یعقوبی را یک تاجر ارمنی در سالهای ۱۹۳۰ در قاهره میسازد. بنای خوشساخت ِ لوکس، خانهی تجار، سیاستمداران، و خارجیهای ساکن قاهره میشود. پس از کودتای ۱۹۵۲، که منجر به سرکارآمدن ِ جمال عبدالناصر در مصر میشود، ساکنان ِ عمارت فراری میشوند و نظامیان و خانوادههایشان به ساختمان کوچ میکنند. روی سقف ِ عمارت ۵۰ اتاقک هست که در روزگار ِ خوشی بعنوان انباری از آنها استفاده میشدهاست. ساکنان ِ جدید عمارت از این اتاقها بعنوان مرغداری استفاده میکنند. با گذشت ِ زمان «فرماندهان پولدارتر میشوند و از عمارت بیرون میروند». موج ِ سوم ِ ساکنان، بنا را بین خودشان تقسیم میکنند؛ پولدارها در آپارتمانها ساکن میشوند و خانوادههای فقیر در انباریهای روی سقف جاخوش میکنند.
عمارت یعقوبی The Yacoubian Building براساس کتابی به همین نام در سال ۲۰۰۶ ساخته شد و در سال ۲۰۰۷ نامزد رسمی مصر در اسکار ِ بهترین فیلم ِ خارجی بود. فیلم در مصر پخش شدهاست و بیشترین رکورد ِ فروش ِ یک فیلم در مصر را دارد.
ویکیپدیا میگوید عمارت یعقوبی استعارهای از مصر است. و فیلم پر از کنایههایی به وضعیت ِ مصر است؛ حاجی میخواهد برای پارلمان نامزد شود و زیر عکس ِ مبارک با وزیر سر میزان رشوه چانه میزند، پاشا مست در خیابان عربده میکشد که قاهره زمانی با شهرهای اروپا رقابت میکرد، و زمانی که طاها بهدلیل همکاری با یک گروه مسلمان دستگیر میشود به او درحین شکنجه تجاوز میشود که طاها بعد از آزادی با ترور ِ شکنجهگرش به آن جواب میدهد.
از وقتی که صدای اعتراض در مصر بلند شد، مصر را بهسادگی یک «دیکتاتوری» و مبارک را بهسادگی یک «دیکتاتور» نامیدیم. از آن زمان همین کلمات ِ «دیکتاتور» و «دیکتاتوری» را برای توصیف ِ وضعیت ِ تونس، لیبی، سوریه و ایران هم استفاده کردهایم. دارم شک میکنم که شباهتهای مصر، لیبی، ایران، و دیگر کشورهایی که برای توصیفشان از لفط ِ یکسانی استفاده میکنیم، شاید خیلی بیشتر از همین لفظ ِ یکسانی نباشد که برایشان استفاده میکنیم.
نزدیک ِ یک سال ِ پیش، زمانی که مبارک هنوز در کاخ ریاستجمهوری بود، در کنفرانسی بودم که یک استاد ِ مصری و دانشجویانش هم در آن شرکت کردهبودند. استاد ِ مصری وقتی نوبتش شد بهشدت به سیاستهای مبارک و شخص ِ او حمله کرد. حرفهای استاد اصلا بیربط نبود، اما ما داشتیم با ویدیو کنفرانس با گروه ِ مصری حرف میزدیم و استاد و دانشجویانش در اتاقی در دانشگاهی در قاهره یا اسکندریه نشسته بودند. موقع ِ سوال که شد به استاد گفتم «من همهی حرفهای شما را شنیدم، اما چیزی که بیشتر از همهچیز متعجبام میکند این است که شما دارید از داخل ِ مرزهای مصر این حرفها را میزنید و این یک کنفرانس ِ عمومی است». فکر نمیکنم استاد و دانشجویانش توانستند بفهمند که من چه میگویم.
وقتی تصاویر ِ مبارک را بعد از سقوط روی برانکارد در قفس دیدم شاید حتی دلم برایش سوخت. در مراتب ِ دیکتاتوریها، مصر خیلی وضعیت ِ بدی نداشت. یا اینطور بگویم؛ دیکتاتورهایی هنوز سر ِ کار هستند که مبارک پیششان اتفاقا خیلی آدم ِ دموکراتی بود.
کسی که تاثیر ندارد را همه جا می گزارند داد بزند، فقط جلوی کسانی را می گیرند که صدایشان خطرناک است. به جای استاد احتمالا لیبرال غرب گرا به گروه های دیگر داخل مصر نگاه کن، بعد قضاوت کن مبارک چطور بوده.
من در مورد مصر اطلاع زیادی ندارم اما فکر نمکینم فرقی بین مبارک و اسد بوده باشه. کاملا به طورغبر منتظره من فکر میکنم دیکتاتوری ایران یا ۳ دیکتاتوری اسد+مبارک+قذافی متفاوته و این تفاوت در جهت مثبت هم هست. برای اینکه منظور من رو متوجه بشی به این نمودار نگاه کن
http://scimagojr.com/compare.php?c1=IR&c2=EG&c3=LY&c4=SY&area=0&category=0&in=it
چیزی که این نمودار نشون میده اینکه برخلاف ۳ کشور دیگه حاکمان ایران دارای یک دید توسعه ای برای کشور بودن در طول سال های گذشته من البته قبول دارم که رشد تعداد مقالات به تنهایی نشان دهنده پیشرفت نیست اما قطعا نشان دهنده جهت گیری و سرمایه گزاری هست شما به راحتی میبینی که تعداد مقالات سوریه- ولیبی با رشدی برابر یا کمتر از رشد متوسط جهانی رشد کرده و رشد مصر بسیار محدود بوده این در حالیست که ایران یک رشد سریع رو نشون میده و سهمش از چیزی نزدیک به صفر در سال ۹۵ به بیش از یک درصد در ۲۰۱۰ رسیده.
تحلیل دلایل این رشد واقعا کار سختیه و باید عوامل مختلف رو بررسی کرد اما چیزی که من برداشت میکنم این هست که با وجود دیکتاتور بودن ج ا، ج ا در برابر دیکتاتورهای منطقه یک دیکتاتور موفق و خوب بوده یعنی دقیقا برعکس نظر شما
شما در ذهنتان این مفاهیم روشن ومرتب نیست:
Absolutism
Tyranny
Dictatorship
اینها یک چیز نیستند. متاسفانه این از کم سوادی تاریخی مردم ایران است که بدون دانستن تاریخ روشنگری اروپا و بحث هایی که سر این موضوع بوده همه را با هم قاطی می کنند. مخالفت شما با اعدام هم همینطور است. اصلاً از بحث اصلی و زمینه تاریخی مخالفت با اعدام و فلسفه مخفی کردن خشونت هیچ اطلاعی ندارید.
سلام
من تعریف این فیلم رو زیاد شنیدم، ممکن است راهنمایی کنی چطور می شود دانلودش کرد من تورنتش رو گیر نیاوردم.
تقدیم با احترام
علی
تفاوت به دلیل وجود دشمن خارجی است، مصر دشمن خارجی مصمم به تغییر وضع موجود نداشت، در نتیجه تساهل بیشتری روا داشته میشد.