روز شنبه با کارگردانی که دارد یک مستند درباره‌ی حوادث مرتبط با نشست جی۲۰ در تورنتو (ببینید: تورنتو تهران نبود – درمورد آشوب های جی ۲۰ در تورنتو) می‌سازد حرف می‌زدیم. یکی از نکات جالب گپ یک‌ساعته‌ی‌مان، آتش‌زده‌شدن یک خودروی پلیس در یک تقاطع مهم در تورنتو بود. تصویر این ماشین در رسانه‌های مختلف منتشر شد و بعضی به آن به‌عنوان نمونه‌ای از آشوب‌گری کور ِ مخالفان نشست استناد کردند. اما از همان ابتدا سوالات زیادی درباره‌ی جزییات این اتفاق پرسیده شد. برای مثال عده‌ای می‌پرسیدند ماموران تحت چه شرایطی ماشین خود را ترک کرده‌اند که در ضمن فرصت هم داشته‌اند که همه‌ی تجهیزات خود، از جمله کامپیوتر ماشین را، از آن بیرون ببرند. اینکه آتش‌نشانی خیلی دیر در صحنه حاضر شد و ماشین ِ پلیس مدت ِ زیادی در چهارراه سوخت و از آن عکس و فیلم گرفته شد هم برای عده‌ای نشانه‌ای بود که این اتفاق یک اتفاق معمولی نبود.

«مدل میامی» Miami model اصطلاحی است که بعد از برخورد پلیس با معترضان به پیمان تجاری FTAA در نوامبر ۲۰۰۳ در شهر میامی باب شد. مدل میامی مجموعه‌ای از روش‌های انتظامی برای مقابله با آشوب‌های شهری‌است. علاوه بر افزایش شدید نیروی پلیس و استفاده از ابزارهای کنترل جمعیت، که گروه‌های مدافع حقوق‌بشر استفاده از آن‌ها را محکوم می‌کنند، مدل میامی شامل روش‌های رسانه‌ای برای ایجاد نگرش منفی نسبت به معترضین هم هست. برای مثال در اتفاقی که در تورنتو افتاد، شواهدی وجود دارد که پلیس نمایش‌هایی از «سلاح»های کشف‌شده برگزار کرد، در حالیکه که ابزار به نمایش گذاشته‌شده سلاح نبود یا واقعی نبود و یا اساسا ارتباطی به نشست جی۲۰ نداشت. علاوه بر این نفوذ در گروه‌های معترض و استفاده از آشوب‌های نقطه‌ای برای کنترل جمعیت به نظر بعضی جزء روش‌هایی است که در مدل میامی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

بحث ما به اینجا کشید که احتمال اینکه بعضی اتفاقات ِ مشکوک ِ ایران، در قضیه‌ی کوی دانشگاه و همین‌طور اتفاقات بعد از انتخابات ریاست‌جمهوری، هم نمونه‌هایی از استفاده از مدل میامی باشند را نمی‌توان براحتی رد کرد. اینکه می‌شنویم در اتفاقات اخیر مصر به موزه‌های قاهره حمله شده‌است هم به‌راحتی ممکن است نسخه‌ی مصری مدل میامی باشد.

تریلر «دژ تورنتو» Fortress Toronto را اینجا ببینید.

(لینک مستقیم به ویدیو)

اگر ساکن تورنتو هستید و در حین اتفاقات مرتبط با جی۲۰ شاهد خشونت پلیس بوده‌اید، یا احتمالا از این اتفاقات عکس یا ویدیو تهیه کرده‌اید به من، به نشانی arash@kamangir.net، ایمیل بزنید که شما را با گروه سازنده‌ی فیلم مرتبط کنم.

پس‌نوشت – در قضایای تورنتو مشکوک‌تر‌ها معتقد بودند «سیستم» تلاش کرده‌است با ایجاد آشوب تصنعی «پیام اصلی معترضین» را به حاشیه براند. من خیلی نمی‌دانم «پیام»ی مثل «مبارزه با نظام سرمایه‌داری» را چطور می‌شود در خیابان مطرح کرد یا در آشوب ِ خیابانی محو کرد.