تورنتو تهران نبود – درمورد آشوب های جی ۲۰ در تورنتو
توسط کمانگیر در روز 27 ژوئن 2010ژوئن 27
اتفاقات اخیر تورنتو و حوادث پس از انتخابات در ایران شباهتهای متعدد و تفاوت های فاحشی دارند. دقت به این شباهت ها و از یاد نبردن تفاوت ها از این نظر مهم است که شاخه ی رسانه ای نظام سرکوب تلاش خواهد کرد دو موضوع متفاوت را یکسان نشان بدهد و از آن اینطور نتیجه بگیرد که فجایعی که در ایران ِ پس از انتخابات اتفاق افتاد طبیعی هستند و «همه جای دنیا همینطور است».
آشوب های تورنتو در سه روز جمعه، شنبه، و یکشنبه برجسته بود. من و رفیق نازنینی روز جمعه یک ساعت و نیم همراه تظاهرکنندگان راه رفتیم و عکس گرفتیم. روز شنبه قضیه را از رسانه های کانادایی دنبال گرفتیم و یکشنبه سر ِ کوتاهی به بعضی نقاط درگیری زدیم. یکشنبه عصر، که این پست را می نویسم، از توییتر و وبلاگ ها قضیه را دنبال می کنم (خلاصه ای از نکات برجسته را اینجا ببینید). ویدئوی زیر خلاصه خوبی از اتفاقات افتاده را نشان می دهد.
در تورنتو یک گروه ِ مخالف، علیه ساختار حاکم راهپیمایی و سپس شورش کرد. به همین دلیل، این گروه ِ کوچک این امکان را داشت که از نمادهای انسانی، سمبل های ملی و رفتارهای نمایشی بهره بگیرد. برای مثال به این اتفاقات دقت کنیم: به استناد تصاویر و نوشته ها، در موارد گوناگون، یک زوج روبروی پلیس هم آغوش می شدند و لب به لب منتظر یورش می ماندند. همینطور گروه مخالف حداقل در یک نقطه در هنگام درگیری سرود ملی کانادا را سر داد و به این ترتیب به این تصویر که پلیس یک موجودیت ضد دموکراتیک است دامن زد. درمورد رفتارهای نمایشی ما شاهد بودیم که افراد کنار صف پلیس می نشستند و پلیس مجبور بود بی اعتنا به هجوم عکاسان سرجای خود بایستد. همینطور مهم است که به شهادت ِ روایت های مختلف، آشوب کار گروه آنارشسیت Black Bloc بود. اینکه نظر عمومی نسبت به این گروه چیست را باید در روزهای آینده دنبال کنیم.

اما تفاوت های مهمی بین تورنتوی این روزها و تهران ِ یک سال گذشته وجود دارد. در تورنتو خبرنگار سی بی سی در خط مقدم ایستاده است و دوربینش روی رفتارهای پلیس می گردد. در تورنتو وقتی پیتر منزبریج، مجری مشهور سی بی سی، می شنود که شهردار از کلمه ی “گردن کلفت” Thug برای اشاره به کسانی که در خیابان شورش کرده اند استفاده می کند، او را سوال پیچ می کند که آیا دقیقا منظور او همین کلمه است یا خیر و شهردار مجبور می شود توضیح بدهد که چرا از این کلمه استفاده می کند.
نکته ی اصلی این است که نه تهران ِ نادموکراسی ِ محض است و نه تورنتو دموکراسی محض. ادعا این است که دموکراسی ِ تورنتویی دست پلیس را می بندد و دموکراسی ِ تهرانی آبش از نانش خیلی بیشتر است. این یعنی پلیس ِ تورنتو در این سه روز رفتارهایی کرد که خیلی ها از آنها به عنوان ِ خشونت پلیس یاد کردند. مهم است که دقت کنیم که حتی اگر همه ی این اتهامات درست باشد، هنوز اینجا به کسی گلوله شلیک نشده است و تا دیروز گاز اشک آور یک حرف زشت بود و وقتی پلیس کسی را در یک ماشین ِ پلاک شخصی هل می دهد این مساله به یک موضوع رسانه ای تبدیل می شود.
علاوه بر این، تظاهر کننده ی تهرانی و نسخه ی تورنتویی اش دقیقا قابل مقایسه نیستد. تورنتویی خواهان جلوگیری از شکار فوک و برچیده شدن ساختار سرمایه داری و آزادی مصرف ماریجوانا و حق نپوشاندن ِ سینه برای خانم هاست. این همه البته خواسته های مشروعی هستند، اما مقایسه ی آنها با تهرانی ِ عصبانیی که برای داشتن رسانه و انتخابات ِ آزاد فریاد می زند چندان دقیق نیست.
مهم است که در چند روز آینده پس لرزه های آخر هفته ی جهنمی تورنتو را دنبال کنیم. از آن مهم تر این است که اجازه ندهیم که تفاوتهای تورنتو و تهران قربانی شباهت ها بشوند.
تصاویر از منابع مختلف
من هم نگران این مسله هستم که احمدی نژاد و طرفدارانش بخواهند از قضیه تورنتو به نفع خود سوبرداشت اخلاقی کنند، منتها گزارش شما رو از اعتراضات تورنتو تایید نمیکنم. اول اینکه “در تورنتو یک گروه ِ مخالف، علیه ساختار حاکم راهپیمایی و سپس شورش” نکرد. گروههای زیاد و متفاوتی بودند که در اعتراضات علیه جی ۲۰ شرکت کردند از قبیل حمایت از حقوق زنان، محیط زیست، مبارزه با فقر، برابری در مهاجرت و غیرهhttp://www.youtube.com/watch?v=2mL46t8H4oU… گروه موسوم به بلک بلاک یک گروه کوچک میان این ۲۵۰۰۰ معترض بودند که دست به خشونت زدند (و برخی معتقدند که نفوذی های خود پلیس خشونت رو شروع کردن که بهانه سرکوب داشته باشند چرا که در هنگام شکستن مغازه ها اثری از پلیس نبودhttp://video.ca.msn.com/watch/video/the-black-bloc/16aqkxltm) n در ویدیوهای بیشماری که در یوتوب پخش شد http://2010.mediacoop.ca/ بخوبی می توانید ببینید که به کسانی که به دور از خشونت نیز اعتراض میکردند، و حتی عابران پیاده و ژورنالیست ها هم پلیس تعدی کرد و این دقیقا شباهتی هست که با ایران داره.
میزان خشونتی که پلیس در مقابل معترضان تورنتو نشون داد قابل مقایسه با خشونت دولت ایران در برابر معترضان نیست، منتها پلیس تورنتو هم در بسیاری از مواقع به ناحق خشونت به خرج داد و خلاف اصول دموکراسی رفتار کرد. این بدین معنی نیست که چون پلیس تورنتو این کارو کرد پس دولت ایران هم حق داره همچین کاری بکنه، و همچنین به این جوری هم که شما میگید نیست که همه معترضان خشن بودن و پلیس حق داشت برای حفاظت عمومی این کارو بکنه.
میان ماه من تا ماه گردون, تفاوت از زمین تا آسمان است!
Did you notice, every single police officer was clearly marked by a number on their helmet? It was interesting to note for me.
مهم این است که تفاوت بین نیروی باز دارنده (پلیس) و نیروی سرکوب گرا (برای ارعاب) را بتوانیم درک کنیم. همه کشورهای دموکراتیک بر لزوم نیروی پلیس برای حمایت از حقوق بقیه مردم اتفاق نظر دارند ولی در عین حال بر لزوم سیستم نظارت که اجازه ندهد پلیس از از نیروی بیشتر از بازدرندگی استفاده کند و تبدیل به نیرویی تهدید آمیز بر شهروندان بشود نیز تاکید دارند. هر عقل سلیمی که ویدئوهای برخورد و نوع اعمال خشونت نیروها با مردم ایران را میبیند میتواند به راحتی تشخیص دهد که چگونه رفتار نیروها بصورت سیستماتیک صرفا برای ایجاب وحشت و نه از نوع باز درنده است. در مقایسه ویدئوهای تورنتو نشان میدهد که هدف اصلی پلیس آسیب زدن به تظاهرکننده نیست و مواردی که پلیس زیاده روی میکند بسیار معدود است که نشان میدهد هدف سیستماتیک از این نوع برخورد نداشته بلکه ناشی از اشتباهت لحظهای برخی نیروها بوده است. بهترین شاهد این مدعا هم که بصورت سیستماتیک چنین هدفی نداشته همان اجازه حضور این همه خبرنگار است. در حالیکه میبینیم کشورهایی چون ایران و اسرائیل که در پشت هدف دفاع از خود یا ایجاد نظم به خشونت دست میزنند اگر برای این کار برنامه ریزی نکرده بودند ترسی از حضور خبرنگاران نداشتند.
من مطمئن هستم که رژیم ایران از اتفاقات اخیر تورنتو به نفع خود و تبلیغات رسانه ای اش استفاده خواهد کرد ومتوجه کردن مردمی که در ایران اخبار را فقط از طریق زسانه ضرغامی دنبال می کنند کاری دشوار و شاید ناممکن است
اما در مورد تورنتو و کار پلیس با نوشته های شما تا حدودی موافقم
اجلاس مهمی در تورنتو برگزار شد و مسولیت حفض جان و حراست از مقامات بلند پایه دیگر کشورها مستقیم به عهده کانادایی ها و به طور مشخص پلیس بود . پلیس با هیچ تمام اعتراضات آرام برخوردی درست داشت خوب این بسیار واضح است نمی توانست اجازه دهد تا معترضان تا پشت دربهای محل اجلاس پیش بروند اگر کسی می خواهد اعتراضی را به گوش جهانیان برساند در کشورهای ازاد همین که توجه رسانه ای بگیرد کافی است .
من در مورد گروهی که نام برده شد عقیده مشخصی ندارم ولی این را می دانم که همیشه کسانی هستند که از اعتراضات و تجمعات برای بهره بردن از اهداف خود استفاده می کنند کم نیستند کسانی که به نام ” گنگ ” یا همین طور ” وندل ” در روزهای عادی در پی ایجاد مشکل هستند از نظر من ۲۰ درصد رفتار پلیس تورنتو هیچ توضیح نمی شد برایش داشت ولی بقیه کارهای همه رقتارهایی درست ( مطابق با شرایط ) بود . که آن بد رفتاری ها هم به نظر من مسولینتش به عهده رئیس پلیس تورنتو است .
اما درست گفتید تورنتو هم مهد دوموکراسی نیست (انطور که تصور می شود )
[…] و اقتصادش همه و همه رو به فناست و کسی به فکرش نیست. این یکی را مثلاً ببینید! شاهکار است. آرش ما دارد تلاش می کند […]
[…] دربارهی حوادث مرتبط با نشست جی۲۰ در تورنتو (ببینید: تورنتو تهران نبود – درمورد آشوب های جی ۲۰ در تورنتو) میسازد حرف میزدیم. یکی از نکات جالب گپ […]